Grupa węży spożywczych jest bardzo ważną częścią przemysłu. Dzięki nim można swobodnie transportować takie ciecze jak mleko, piwo czy woda pitna. Specjalne mieszanki PCV lub gumy sprawiają, że wąż nie zmienia smaku ani zapachu transportowanego medium. Dlatego jest to kluczowy parametr, który decyduje o tym czy wąż może mieć kontakt z żywnością.
Wszystkie te cechy powinny być potwierdzone stosowanym certyfikatem, którym dysponuje producent węża.
Przede wszystkim wąż powinien spełniać wymogi regulacji Unii Europejskiej oraz amerykańskiego FDA. O czym świadczą owe regulacje? Określają one wymagania względem węża dopuszczonego do kontaktu żywnością, jak min. substancje czy materiały jakie dany wąż może transportować, wartość przenikania w substancje spożywcze, kwestie właściwego oznakowania węża.
Oczywiście wszystkie te regulacje wskazują także na wymóg najwyższej jakości mieszanki gumy czy tworzyw (np. PCV) w warstwie wewnętrznej węża.
Aby utrzymać czystość węża zgodnie z najwyższymi standardami, stosuje się metodę CIP (ang. Cleaning In Place – Czyszczenie Na Miejscu). W skrócie etapy czyszczenia wyglądają następująco; wstępne płukanie, mycie środkiem o zasadowym odczynie, płukanie wodą, następnie mycie środkiem o odczynie kwaśnym i na końcu przepłukanie wodą w celu usunięcia pozostałości roztworu. Ta metoda jest powszechna w branży mleczarskiej i browarniczej. Generalnie każdy wąż, który jest dedykowany do “spożywki” powinien być przystosowany do jego dezynfekcji.
Węże mleczne, do transportu mleka są powszechnymi częściami nowoczesnych gospodarstw mlecznych, ponieważ są używane min. w maszynach do dojenia zwierząt. Wykorzystuje się je również w przemyśle mleczarskim do transportu mleka i przetworów mlecznych w procesie produkcyjnym. Te węże posiadają specjalne wykonanie zgodnie z normami FDA i UE, aby zapewnić odpowiednie warunki sanitarne, wysoką jakość mleka i uniknąć zanieczyszczenia chemicznego. Materiał węża może zawierać PVC (polichlorek winylu), EPDM (monomer etylenowo-propylenowo-dienowy), hybrydowy kauczuk PVC lub NBR (kauczuk nitrylowy). Gumowy materiał wewnętrzny sprawia, że węże te są odporne na oleje i tłuszcze. Zwykle węże do mleka są wzmocnione wkładkami tekstylnymi i cechują się odpornością na ścieranie warstwy zewnętrznej.
Węże do mleka i nabiału są specjalnie zaprojektowane do transportu mleka i produktów mlecznych, a także do olejów i tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Gdy ważna jest elastyczność węży, np. w hali mlecznej (obszar dojenia krów), zwykle stosuje się węże z PVC. Wąż hybrydowy, czyli mieszanka PVC i gumy zwiększa zakres temperatur i ciśnień roboczych. Temperatura i ciśnienie węża zależy od wymagań przemysłowych, zastosowania i środowiska pracy. Generalnie temperatura pracy węży mleczarskich i mlecznych może wahać się od -40 ° C do +120 ° C. Popularny wąż igielitowy bez wkładki z siatki wzmacniającej (typu wąż CRISTALLO) jest transparentny i gładki. Musi być zgodny z przepisami FDA. W urządzeniach i instalacjach na terenie mleczarni wykorzystuje się także węże zbrojone. Węże posiadają wówczas spiralę, dzięki której wąż jest ssąco-tłoczny. Popularnym rozwiązaniem są węże PVC ze spiralą z drutu zatopionej w ściance węża. Przykładem może być wąż ARMOVIN HNA czy ARMORVIN HNP.
W dużych przetwórniach mleczarskich można spotkać bardziej wymagające warunki pracy. Tutaj wkraczają węże wykonane z różnych mieszanek gumowych jak NBR, EPDM. Są to węże zbrojone spiralą o wysokich parametrach ciśnieniowych, 10 bar ciśnienie robocze i 0,9 bar dla podciśnienia. Węże do mleka wykonane z tych materiałów są bardzo odporne na zewnętrzne warunki, wszelkie otarcia z zewnątrz i zginanie. Niektóre typy węży do mleka mogą być niezwykle elastyczne, co ułatwia pracę. Dobrym przykładem może być wąż do mleka DROPHOSE FOOD, który dzięki specjalnie zaprojektowanej warstwie zewnętrznej jest bardzo elastyczny. Węże z tej grupy mogą służyć także jako węże do piwa, węże do soków, węże do alkoholu, węże do wina.
Szczególną grupą odbiorców w branży spożywczej są przetwórcy ryb jak i statki do połowów ryb. Węże do ryb cechują się dużymi średnicami i dużą wytrzymałością na przetarcia czy uderzenia. Ważną zaletą węża do transportu ryb może być jego transparentność (np. wąż SHARK PVC z grupy MERLETT). Zwłaszcza w przetwórniach gdzie przepływ ryb w wężu musi być widoczny dla pracowników.
Nieco inne wymagania odnośnie parametrów technicznych węża do ryb będą mieli operatorzy na statkach prowadzących połowy. Do tych aplikacji stosuje się raczej węże wykonane z gumy o odpowiednio grubej ściance i odpornej na warunki atmosferyczne. Wąż musi być odporny nie tylko na przetarcia ale i na słoną wodę, hydrolizę i promienie UV.
Ⓒ Created by HOSETECH - WĘŻE I ZŁĄCZA PRZEMYSŁOWE.