Węże do mleka i przewody mleczne są powszechnie stosowanymi częściami nowoczesnych gospodarstw mlecznych, ponieważ są używane w maszynach do dojenia i odciągania mleka od zwierząt. Są również wykorzystywane w przemyśle mleczarskim do transportu mleka i przetworów mlecznych w przestrzeni produkcyjnej, ale także do rozładunku i załadunku cystern z mlekiem . Węże w tej gałęzi przemysłu są specjalnie wykonane zgodnie z normami FDA i UE, aby zapewnić odpowiednie warunki sanitarne, jakość mleka i uniknąć zanieczyszczenia chemicznego. Materiał węża może zawierać PVC (polichlorek winylu), EPDM (monomer etylenowo-propylenowo-dienowy), hybrydowy kauczuk PVC lub NBR (kauczuk nitrylowy) czy Butyl/IIr (kauczuk butylowy). Gumowy materiał wewnętrzny sprawia, że
Gdy ważna jest elastyczność węży mlecznych, np. w hali mlecznej (obszar dojenia krów), zwykle stosuje się węże PVC. Hybrydowy wąż gumowo-PVC zwiększa zakres temperatur i ciśnień roboczych. Temperatura i ciśnienie węża zależy od wymagań przemysłowych, zastosowania i środowiska pracy. Generalnie temperatura pracy węży mleczarskich i przewodów mlecznych może wahać się od -40 °C do 120 °C. Wężyk PVC jest ogólnie transparentny i gładki wewnątrz. Musi być zgodny z przepisami FDA. W celu zwiększenia trwałości węże są często wzmacniane spiralnym drutem. Węże mleczne wykonane z gumy charakteryzują się wkładką wewnątrz w kolorze białym oraz powłoką zewnętrzną w kolorze niebieskim. W asortymencie HOSETECH można znaleźć trzy typy węży do mleka z gumy:
Węże do mleka i nabiału oraz ich zespoły muszą spełniać normy FDA, UE i inne w zakresie bezpieczeństwa żywności i warunków sanitarnych.
Zgodność z 21 CFR 177.2600 w FDA dotyczy „pośrednich dodatków do żywności”, które mogą zanieczyścić żywność przez takie materiały, jak węże przesyłowe i sprzęt przetwórczy. Wymienia substancje bezpieczne w przetwórstwie spożywczym, limity ekstrakcji w kontakcie z tłustą żywnością oraz konieczność jej oczyszczenia.
PMO klasy „A” FDA (rozporządzenie w sprawie mleka pasteryzowanego) określa minimalne standardy sanitarne, które należy stosować podczas przetwarzania mleka i przetworów mlecznych. Wskazuje na użycie gładkiego, nieabsorbującego, odpornego na korozję i nietoksycznego materiału na węże do żywności i inny sprzęt.
Dyrektywa Komisji 2007/19 / WE i przepisy rozporządzenia (WE) 1935/2004 w UE zawierają przegląd materiałów, które mogą wchodzić w kontakt z żywnością, zatwierdzonych substancji i limitów migracji dodatkowych substancji do żywności.
Materiały takie jak PVC, EPDM, hybrydowa guma PVC, NBR lub Butyl/IIr są zwykle używane do budowy węży przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jednak wybierając materiał na węże i przewody mleczne oraz do wody pitnej należy wziąć pod uwagę następujące kryteria;
2. Węże do przemysłu spożywczego: Węże do mleka muszą być wężami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, wykonanymi z nietoksycznych związków, które zapobiegają szkodliwym reakcjom chemicznym. Są również bezwonne i bez smaku, co pomaga w zachowaniu właściwego porządku i smaku mleka i produktów mlecznych.
3. Węże niemetalowe: węże mleczarskie powinny być niemetalowymi, aby zapobiec zanieczyszczeniu przez rdzę i korozję. Stosowane są materiały PVC lub gumowe, co nie tylko zapobiega problemowi zabrudzeń, ale także zapewnia dużą elastyczność. Aby zapewnić wytrzymałość i trwałość węża, w tych wężach stosuje się spiralę.
4. Elastyczność: Elastyczność jest ważna w przypadku węży i przewodów mlecznych, ponieważ są one przymocowane do aparatu udojowego lub zespołu udojowego w hali. To urządzenie musi się prawidłowo poruszać, aby przyczepić się do krowich sutków.
Ponieważ wąż do mleka musi być zgodny z normami FDA i UE, należy zwrócić szczególną uwagę na jego konserwację. Podczas konserwacji węża należy wziąć pod uwagę następujące kwestie.
Węże i przewody mleczne są nieprzepuszczalne (nie mają na nie wpływu) standardowe środki czyszczące, takie jak kwasy, zasady i związki chloru. Zasadniczo do czyszczenia tych węży używa się alkalicznego lub chlorowanego środka czyszczącego. Alkalia, fosforany, środki zwilżające i chlorujące w alkalicznym środku czyszczącym rozpuszczają tłuszcze mleczne, białka i węglowodany. Dodatkowo chlor zapobiega tworzeniu się błon. Płukanie kwasem jest również wykonywane w celu usunięcia osadów mineralnych z mleka.
Para to najskuteczniejszy sposób sterylizacji węży i
Ⓒ Created by HOSETECH - WĘŻE I ZŁĄCZA PRZEMYSŁOWE.